30-07-2015 07:19 | Door: Chris Thijssen

Südwolle Group, een Duitse wolspinnerij, heeft een duurzaam alternatief voor chemische wolbehandelingen ontwikkeld. In plaats van water en chemicaliën gebruikt de behandeling elektriciteit en lucht.

De Naturetexx Plasmabehandeling is een chloorvrije behandeling, die wordt toegepast om wolvezels te beschermen voor machinewas. Volgens de ontwikkelaar, Südwolle Group, verliezen de vezels hierbij geen kracht. Daarnaast zouden de vezels minder pluizen dan conventioneel behandelde vezels.

Voor de Naturetexx-behandeling zijn geen chemicaliën of water nodig. In plaats daarvan worden elektriciteit en lucht gebruikt. Dat bespaart volgens Südwolle Group water en zorgt voor minder vervuiling. Het bedrijf spreekt zelf van de ‘Tesla van de wolbehandelingen’.

Elektriciteit en lucht

Tijdens het behandelingsproces wordt elektrische spanning gecontroleerd afgegeven aan een niet-geleidend gas in de lucht. Hierdoor ontstaat plasma. Het gas in dit plasma kan een chemische reactie aangaan.

Wanneer de wol het plasmaveld passeert, reageert het vezeloppervlak met het geactiveerde gas. Hierdoor verandert de structuur van de wolvezel. Die verandering zorgt ervoor dat de wol sterk genoeg is om te worden gewassen.   

Normen

Volgens Südwolle Group is de nieuwe techniek een grote milieustap voorwaarts en zet deze een nieuwe standaard voor duurzame wolverwerking. De behandeling voldoet aan de Gots- en IVN-normen. Momenteel wordt Naturetexx Plasma ook getoetst aan de Bluesign-standaard. 

Bron: The OutDoor | Foto: Distelfliege, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)