04-08-2015 15:25 | Door: Chris Thijssen

H&M zet een nieuwe stap in de richting van een circulaire textielindustrie. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland organiseert de retailer binnenkort de eerste Fashion Recycling Week.

H&M heeft de ambitie dat het aantal kledingstukken gemaakt van gerecyclede vezels aan het einde van dit jaar 300 procent hoger moet liggen dan in 2014.

Om dit te bereiken, brengt de retailer tijdens de Fashion Recycling Week het belang van een circulaire textielindustrie onder de aandacht bij de consument. Samen met studenten richt het bedrijf zijn etalages in met gerecyclede H&M-kleding 

97 procent gerecycled

De verzamelde kleding wordt door H&M gerecycled en nieuw leven in geblazen. “We recyclen minstens 97 procent van de kleding en textiel die we ontvangen”, zegt Catarina Midby, Sustainability Manager H&M UK & IE.

“We verwerken het textiel vervolgens in nieuwe producten, zoals beddengoed en isolatie voor auto’s. Maar bovenal in nieuwe kledingstukken. Zo willen we cirkel in de kledingindustrie rond maken”, zegt ze. Volgens Midby is dit de toekomst van de kledingbranche en de eerste stappen van H&M richting een circulair businessmodel.

7.684 ton kleding

H&M zamelt sinds 2013 kleding in via het Garment Collecting-programma. In 2014 ontving de retailer ongeveer 7.684 ton gebruikte kleding van zijn consumenten. Dat is ruim twee keer zoveel als de 3.047 ton in 2013. Begin 2014 hingen de eerste kledingstukken van gerecycled materiaal in de winkels.

Om oude kleding nog efficiënter te kunnen gebruiken, werkt H&M in samenwerking met verschillende experts aan de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Bron: H&M | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)