04-08-2015 18:17 | Door: Chris Thijssen

Koninklijke Vezet, exclusief leverancier van Albert Heijn, doet mee aan een proefproject van de provincie Noord-Holland om de reststroom in aardappelen, groenten en fruit (agf) op te waarderen. Het afval wordt hierbij verwerkt tot onder andere bio-olie, voedingssupplementen en vezelsappen.

Volgens onderzoekers van de TU Delft, die ook betrokken zijn bij het proefproject, zou afval van agf daarnaast geschikt kunnen zijn als grondstof voor bijvoorbeeld nylon, wondverband en rubber.

De leverancier van panklare groenten, fruit, maaltijdsalades en dagverse pizza’s voor Albert Heijn, voert per week gemiddeld 250.000 kilo groenafval af. Dit levert Vezet echter niets op: het kost volgens directeur Hans Boshuizen het bedrijf vooral geld.  

Diervoeding

“Onze groente- en fruitrestanten – de kern en de bladen eromheen – worden nu voor het grootste deel diervoer voor veehouders”, zegt directeur Hans Boshuizen in het Noordhollands Dagblad.

Boshuizen zegt open te staan voor nieuwe oplossingen. “Wanneer er door nieuwe technieken andere grondstofstromen op gang kunnen worden gebracht, vinden wij dat zeker interessant’’, zegt Boshuizen.

Andere sectoren

Het proefproject van de provincie Noord-Holland richt zich ook op hergebruik van afval van bedrijven in sectoren als de tulpenkwekerij, cacaosector en visserij. Via de website van het project kunnen deze bedrijven in contact komen met verwerkingsbedrijven. Daarbij worden zij tot eind 2015 ondersteund door de TU Delft.

Bron: Noordhollands Dagblad | Foto: Martin Cathrae, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)