10-08-2015 14:35 | Door: Chris Thijssen

Ikea verkoopt vanaf september wereldwijd geen hallogeen- en spaarlampen meer. Met de verkoop van uitsluitend LED-verlichting wil het bedrijf zoveel mogelijk mensen in staat stellen duurzamer te leven.

Uit onderzoek van Ikea blijkt dat LED-lampen tot 85 procent minder energie verbruiken dan gloeilampen. De LED’s gaan bovendien tot wel twintig jaar mee, claimt de meubelgigant.

Volgens Steve Howard, Chief Sustainability Officier van Ikea Group, is het uitbannen van halogeen- en spaarlampen een belangrijke stap in het realiseren van de doelen uit de duurzaamheidsstrategie van Ikea. “Nu de energierekeningen en de wereldwijde energieconsumptie steeds sneller stijgen, heeft LED een enorme impact”, zegt hij in een persbericht.

Minder CO2-uitstoot

“Als 1 miljoen mensen één enkele lamp zouden vervangen door een LED-lamp, betekent dit een afname in CO2-uitstoot die gelijk staat aan 3.900 minder auto’s op de weg op jaarbasis. En omdat we zoveel mogelijk mensen in staat willen stellen thuis duurzamer te leven en geld te besparen, bieden we onze LED-lampen aan tegen een zo laag mogelijke prijs”, zegt Howard.

Ikea kondigde eerder dit jaar al aan te investeren in de start-up Aledia, die belooft LED-lampen te kunnen maken voor een kwart van de reguliere prijs. 

Design

Behalve duurzame kansen, ziet Ikea ook andere mogelijkheden voor LED-verlichting. “LED-verlichting is de afgelopen jaren enorm in ontwikkeling geweest”, zegt Björn Block, Range Manager Business Area Lighting bij Ikea. “De lichtkwaliteit is nu een stuk beter dan bij traditionele gloeilampen. LED produceert een gebalanceerd licht en zorgt ervoor dat kleuren op een natuurlijke manier worden weergegeven.”

Block vervolgt: “En dankzij het kleine formaat past LED in ieder denkbaar ontwerp. Dit opent de deuren naar een heleboel nieuwe designmogelijkheden.”

Energiebesparing

In het duurzaamheidsrapport over 2014 kondigde Ikea al aan vanaf september dit jaar alleen nog LED-lampen te gaan verkopen.

Het bedrijf werkt verder aan het terugdringen van het eigen energieverbruik en het verhogen van de productie van hernieuwbare energie. Het doel is net zoveel hernieuwbare energie te produceren als de hoeveelheid energie die Ikea tegen 2020 wereldwijd verbruikt.

Bron: Ikea | Foto: Ikea