14-08-2015 12:27 | Door: Chris Thijssen

Het Duitse supermarktconcern Rewe Group wil vanaf 2017 stoppen met de verkoop van het vlees van gecastreerde varkens. Dit zou ook positieve gevolgen kunnen hebben voor Nederlandse varkenshouders.

Biggen worden in onder andere Duitsland de eerste dagen na hun geboorte zonder verdoving gecastreerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat het vlees gaat stinken als het wordt gebakken.

Volgens Klaus Mayer, directeur Quality & Management bij Rewe Group, past castratie zonder verdoving niet meer in deze tijd. “Theoretisch gezien zijn er nu al alternatieve methoden die de dieren voor deze pijnlijke procedure kunnen behoeden”, zegt hij in een persbericht. “Samen met onze leveranciers starten wij nu een eigen strategie. Met als doel vanaf 2017 vlees dat van gecastreerde varkens komt, uit onze winkels te bannen.”

Nederlandse varkenshouders

Eerder kondigden ook Aldi en Lidl in Duitsland aan in 2017 te stoppen met de verkoop van vlees van onverdoofde castratievarkens. In Nederland verkopen supermarkten sinds 2012 geen vlees meer van gecastreerde varkens. In dat jaar spraken Nederlandse varkenshouders ook te stoppen met de castraties.

Dat gebeurde onder meer op voorwaarde dat de markt het zogeheten berenvlees zou accepteren. Omdat dat niet in alle landen, zoals in Duitsland, het geval is, kunnen de Nederlandse varkenshouders nog niet volledig stoppen met het castreren.

De beslissing van Rewe Group brengt deze veehouders een stap dichter bij het doel om de castraties uit te bannen. Op Europees niveau is afgesproken dat castratie vanaf 2018 verboden is. 

Dierenwelzijn

De beslissing van Rewe Group is de eerste maatregel van de recent gepubliceerde toekomstvisie van het bedrijf met betrekking tot vee. Hiermee wil het supermarktconcern zijn activiteiten op het gebied van dierenwelzijn verduurzamen.

Rewe is daarnaast aangesloten bij het Duitse Initiative Tierwohl. Deze organisatie geeft Duitse en buitenlandse veehouders die extra maatregelen treffen op het gebied van dierenwelzijn een vergoeding. De vergoeding wordt opgebouwd door retailers, die per verkochte kilo vlees een bedrag betalen.

Bron: Rewe Group | Foto: Adrian Scottow, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)