14-08-2015 13:33 | Door: Chris Thijssen

Chinese textielbedrijven besparen 9 miljoen ton water per jaar met het Chinese Water Programme van de International Finance Corporation (IFC). Sinds 2013 hebben zij bovendien hun energieverbruik en broeikassenuitstoot verminderd.

Het China Water Programme heeft als doel de industriële waterefficiëntie en waterkwaliteit te verbeteren. Hierbij richt de organisatie zich op de besparing van water en energie en de vermindering van het gebruik van chemicaliën.

Het programma is onderdeel van de IFC. Als lid van de Wereldbank heeft dit financiële instituut als doel de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden te bevorderen door middel van investeringen en advies. 

Het China Water Programme wordt ondersteund door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Hungarian Export-Import Bank.

Ikea en Primark

Aan het programma nemen leveranciers van wereldwijde merken zoals Ikea en Primark deel, maar ook Chinese merken. In het kader van het programma voeren de Chinese textielbedrijven vanaf 2013 verschillende projecten uit.

Hiermee bespaarden zij per jaar 9 miljoen ton water. Daarnaast stootten de fabrieken 110.000 ton minder broeikasgassen uit. Op de operationele kosten bespaarden de ondernemingen samen $ 18 mln, vooral door een lager verbruik van grondstoffen en meer dan $ 50 mln aan kapitaalinvesteringen.

Samenwerking

De IFC wil het programma opschalen door samen te werken met stakeholders buiten de textielproductieketen. In samenwerking met de Natural Resources Defense Council (NRDC) heeft de organisatie onlangs het Green Textile City Initiative opgezet. Dit programma gebruikt de koopkracht van multinationals om de milieueffecten van de fabrieken van hun buitenlandse leveranciers te verminderen.

Door dit initiatief is de capaciteitsopbouw van honderd textielfabrieken in Shaoxing en Guangzhou gerealiseerd. De 33 deelnemende fabrieken ontwikkelden en implementeerden volgens de IFC in totaal meer dan tweehonderd projecten met substantiële water- en energiebesparingen.

Bron: IFC | Foto: Division of Water Resources, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)