17-08-2015 09:04 | Door: Chris Thijssen

Het Zwitserse tassen- en kledingmerk Freitag claimt de eerste 100 procent composteerbare spijkerbroek op de markt te brengen. Op de composthoop zou de broek na drie maanden uit elkaar vallen.

De spijkerbroek is onderdeel van de composteerbare F-abric-lijn van Freitag. De broek, met de naam E500, is volledig katoenvrij en bestaat uit 81 procent linnen en voor 19 procent hennep. Deze materialen zijn volgens Freitag volledig composteerbaar.

De denimstof is zodanig geweven dat die gemakkelijk afbreekt. Volgens het bedrijf vallen de spijkerbroeken binnen drie maanden uit elkaar als ze op de composthoop belanden. De knopen zijn niet afbreekbaar, maar Freitag spoort de consument aan die van de broek te halen en te hergebruiken.

Werkkleding

Het merk startte F-abric enkele jaren geleden als lijn voor biobased werkkleding. Begin dit jaar breidde Freitag de lijn uit met broeken en shirts. De nieuwste uitbreiding is de volgens Freitag eerste volledig composteerbare spijkerbroek.

De grondstoffen en materialen die voor de productie van de spijkerbroek worden gebruikt, komen uit Europa. Daar vindt ook de productie plaats. Voor het verbouwen en het verwerken van deze materialen gebruikt Freitag naar eigen zeggen zo min mogelijk chemicaliën. 

Bron: Freitag | Foto: Freitag