21-12-2012 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de Albert Heijn kan de consument het beste slagen voor een duurzaam stukje vlees voor bij het kerstdiner.

Dat blijkt uit een onderzoek van de stichting Natuur & Milieu onder alle supermarkten in Nederland.

Bij de Zaanse kruidenier Albert Heijn is 38 procent van het vlees dat tijdens de feestdagen in de aanbieding is duurzaam. Supermarkten Deen en Plus delen de tweede plaats. Bij hen is een kwart van het vlees dat op dit moment in de aanbieding is duurzaam. Hoogvliet komt met 23 procent op een derde plaats.

Opvallend is dat in de kerstmenu’s die te vinden zijn in de supermarktkrantjes  en op de websites van de supermarkten nauwelijks duurzaam vlees te vinden is. Alleen de recepten van Jamie Oliver in de Allerhande vormen hierop een uitzondering.

Keurmerken

Het merendeel van de duurzame vleesaanbiedingen beschikt over 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Dit keurmerk is ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Hoe meer sterren een product ontvangt hoe diervriendelijker de productie.

Het kenmerk zegt echter niets over de milieubelasting van vlees. Naast het Beter Leven-keurmerk keken de onderzoekers daarom ook naar de Milieukeur, Bio- en EKO-kenmerken: deze houden wél rekening met de milieubelasting. Een derde van de duurzame vleesaanbieding voor de feestdagen beschikt over een van deze kenmerken. Deze liggen vooral in de schappen van Hoogvliet, Jumbo, Plus, C1000 en Lidl.

Vegetarische kerst

Voor de consument die met kerst niet aan de biefstuk, varkenshaas of kalkoen gaat zijn er bij steeds meer supermarkten vleesvervangende kerstmaaltijden in de aanbieding. Een vegetarisch kerstdiner is volgens Natuur & Milieu al gauw 4 tot 5 keer milieuvriendelijker.

“De mondiale voetafdruk van vlees is groot. Voor iedere kilo vlees is gemiddeld 6 kilo plantaardig veevoer nodig, aldus  Sijas Akkerman, teammanager Landbouw bij Natuur & Milieu.

“Door de wereldwijd toenemende vraag naar vlees is landbouwgrond nodig waarvoor vaak bossen worden gekapt. Ook komt er veel broeikasgas vrij bij de productie van vlees. Duurzame vleesproductie wordt daarom steeds noodzakelijker.”

“Met Kerst, wanneer veel mensen graag onbezorgd genieten van lekker eten, is voor supermarkten een uitstekend moment om duurzaam vlees of een vegetarisch menu te stimuleren.”

Bron: Natuur & Milieu

Foto: Markhal