20-08-2015 18:06 | Door: Chris Thijssen

H&M breidt zijn collectie vanaf september uit met denimkleding gemaakt van gerecycled katoen. Het bedrijf ziet de uitbreiding als een nieuwe stap richting een circulaire textielindustrie.

De nieuwe denimcollectie, met kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, is gemaakt van biologisch katoen en gerecycled katoen. Het gerecyclede katoen komt van textiel dat H&M heeft ingezameld via het Garment Collecting-programma in H&M-winkels.

De retailer gaat de nieuwe denimlijn via zijn webshop en in alle fysieke winkels verkopen.

Duurzaamheidsdoel

H&M heeft de ambitie dat het aantal kledingstukken gemaakt van gerecyclede vezels aan het einde van dit jaar 300 procent hoger is dan in 2014.

“Het creëren van een gesloten cirkel voor textiel, waarin ongewenste items kunnen worden gerecycled in nieuwe exemplaren, vermindert de hoeveelheid textielafval”, zegt Karl-Johan Persson, CEO van H&M, in een persbericht. “Ook leidt een circulaire textielindustrie tot een vermindering van de grondstoffenbehoefte en de effecten van de kledingindustrie op onze planeet.”

Inzamelingsprogramma

Sinds 2013 zamelt de retailer kleding in via het Garment Collecting-programma. Consumenten die kleding inleveren, krijgen voor elke volle zak een kortingsbon van H&M. 

In 2014 ontving de retailer ongeveer 7.684 ton gebruikte kleding van zijn consumenten. Dat is ruim twee keer zoveel als de 3.047 ton in 2013. Begin 2014 hingen de eerste kledingstukken van gerecycled materiaal in de winkels.

Bron: H&M | Foto: H&M