01-09-2015 13:38 | Door: Chris Thijssen

Mayer & Cie, producent van breimachines, heeft een spin-breitechnologie ontwikkeld die garenafval verwerkt tot stof. De technologie maakt de productie van verschillende stoffen efficienter.

De spin-breimachine, met de naam Spinitsystems, combineert spinnen en breien. Voor het breien gebruikt de machine geen nieuw gesponnen garen, maar garenafval uit de spinfabriek waar hij zich in bevindt.

Spinitsystems is volgens het Duitse Mayer & Cie in staat een grote variatie van kort stukjes garen te verwerken. Hierdoor kent het productieproces minder stappen, omdat het niet meer nodig is om vezels tot garen te spinnen. Daarnaast hoeven de garens niet meer schoongemaakt te worden.

35 procent minder energie

De Duitse spinnerij Gebrüder Otto uit Dietenheim maakt gebruik van de Spinitsystems van Mayer & Cie. Het bedrijf gebruikt de machines om jerseystof van afvalgaren te breien. Met de nieuwe technologie wist de spinnerij zijn energieverbruik met 35 procent terug te dringen, ten opzichte van de conventionele werkwijze.

Het bedrijf is om die reden genomineerd voor de ITMA Industry Excellence Award 2015. Deze vakprijs is bedoeld voor textiel- en kledingfabrikanten die technologische innovaties inzetten om duurzaam ondernemen te verbeteren.

Bron: Mayer & Cie., ITMA Industry Excellence Award 2015 | Foto: Nic McPhee, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)