23-01-2013 11:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ikea wil in 2020 volledig zijn overgestapt op duurzame energie. Vandaag publiceert de meubelkolos zijn duurzaamheidrapportage van 2012.

Het gaat het vierde duurzaamheidrapport op een rij worden. Steve Howard, hoofd duurzaamheid bij Ikea, liet alvast los dat de Zweedse meubelmaker inmiddels 34 procent van zijn elektriciteit duurzaam opwekt. Daarnaast zijn de zaken met zestig toeleveranciers beëindigd omdat die niet duurzaam genoeg waren. Daarbij nam het bedrijf ontstane voorraadtekorten voor lief.

“We kopen niet simpelweg certificaten voor groene energie,” zegt Howard. Met €1,5 mrd aan duurzame investeringen vanaf 2015 ten opzichte van een record winst van €3,2 mrd in 2012 wordt er aangestuurd op concrete maatregelen.

Energie

De meest tastbare stappen zijn gemaakt met zonnepanelen en windenergie. Inmiddels liggen er meer dan 300.000 panelen op de daken van opslagpunten en winkels. Hierdoor zijn winkels voor 15 procent zelfvoorzienend en opslagpunten bijna volledig.

Behalve op de daken van de blauwe megastores liggen ook in de winkels steeds meer duurzame producten. Zo mikt Ikea op led-technologie en inductiekookplaten. Als alle klanten zouden overschakelen op led-lampen kan met de elektriciteitsbesparing een stad van 1 miljoen inwoners van stroom worden voorzien. Daarnaast koken inductiekookplaten twee keer zo snel met de helft aan warmte.

Waardeketen

Ikea heeft zo’n 1.200 toeleveranciers in zijn waardeketen die het graag wil verduurzamen. Daarvoor heeft de onderneming tachtig assessoren in dienst die de leveranciers onder de loep nemen. Dat het Ikea menens is blijkt uit het beëindigen van zestig zakelijke relaties met toeleveranciers. Daarnaast zorgt het concern met financiering voor zonnepanelen ook voor positieve prikkels.

Vooral hout is een belangrijke grondstof voor het woonwarenhuis. Zweden heeft uitgestrekte bossen en dat wil Ikea graag zou houden. Het bedrijf streeft daarom na om in 2020 meer bomen te planten dan te kappen.

Bron: Greengopost

Foto: K.Lampan via Flickr.com