23-01-2013 15:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na een harde actie van Greenpeace schaffen Victoria’s Secret en Benneton het gebruik van giftige chemicaliën af. De merken gaan volledige openheid geven.

De twee modeconcerns willen vanaf 2020 geen gevaarlijke chemicaliën meer in hun waardeketen hebben. Daarvoor gaan de kledingmerken nog dit jaar 80 procent van hun toeleveranciers onderzoeken.

Daarmee trekt de Detox-campagne die Greenpeace in december 2012 lanceerde weer twee grote bedrijven over de streep. Levi’s, Esprit, Mango en Zara bezweken al eerder onder de druk van Greenpeace. Honderdduizenden mensen schaarden zich via sociale media achter de non-profitorganisatie, nadat deze op Twitter de modelabels hard had aangevallen.

Geen speelgoed

De Detox-campagne richtte zich op het gebruik van gevaarlijke gifstoffen in de hele modeketen, waaronder de kleding die mensen dragen. Zo bevat het ondergoed van Victoria’s Secret hoge concentraties van zogeheten ftalaten. Als het ondergoed geregistreerd zou staan als speelgoed was het door de EU verboden, beweert Greenpeace. Ftalaten kunnen de hormoonhuishouding van mensen verstoren.

Greenpeace onthulde ook chemische vervuiling door Levi’s en Zara in China. Ook in Mexico worden er flinke hoeveelheden chemicaliën geloosd in water.

Hoewel Greenpeace al meerdere grote modehuizen heeft overtuigd, blijft het zijn pijlen richten op de achterblijvers. Merken als Calvin Klein, Gap en het Nederlandse G-Star Raw blijven eenzaam achter. De organisatie zal de druk blijven opvoeren, totdat ook deze merken het gebruik van chemicaliën beloven af te schaffen.

Foto: Amanda Cabral

Bron: Environmentalleader