11-09-2015 09:22 | Door: Chris Thijssen

De Italiaanse zijdefabrikant Canepa, met klanten als Moschino en Bikkembergs, heeft de chemicaliën in zijn productieproces geëlimineerd. In plaats hiervan gebruikt de fabrikant een eiwit uit het skelet van schaaldieren.

Dat schrijft Italy24. Canepa, een zijdefabrikant uit het Italiaanse Como, besloot drie jaar geleden het gebruik van chemicaliën en water terug te dringen. Inmiddels wist de fabrikant drie soorten chemicaliën uit zijn productieproces te bannen, waaronder het veel gebruikte polyvinylalcohol (PVA).

Daarnaast verminderde het bedrijf zijn waterverbruik sinds 2014 met 30 procent dankzij een gepatenteerd proces met de naam SavetheWater. Het energieverbruik nam door dit proces met 25 procent af.

Natuurlijk eiwit

Bij de conventionele productie van lichtgewicht kasjmier, zijde, wol en katoen gebruiken producenten chemicaliën, waarvan meestal PVA, die later bij hoge temperatuur uit het textiel worden gespoeld. Dit kost water en energie, en levert vervuild afvalwater op.

Canepa heeft een methode ontwikkeld om zijde te produceren door chitine te gebruiken. Dat is een eiwit dat voorkomt in het externe skelet van schaaldieren en als bijproduct overblijft in de voedingsindustrie.

In tegenstelling tot PVA, hoeft chitine na productie niet uit het textiel te worden gewassen. Dit levert behalve minder vervuiling ook water- en energiebesparingen op.

Moschino

Canepa produceert zijde voor merken als Moschino, Bikkembergs en Guy Laroche. Het bedrijf heeft het SavetheWater-proces ook beschikbaar gemaakt voor andere stoffenleveranciers, zoals denimproducent Italdenim

Bron: Italy24, Canepa | Foto: Garry Knight, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)