15-09-2015 16:16 | Door: Chris Thijssen

Terwijl koningin Máxima kiest voor een hoedloze Prinsjesdag, zijn de hoeden op de hoofden van andere aanwezigen in de Haagse Ridderzaal zoals vanouds goed vertegenwoordigd.

Drie duurzame creaties, zowel op het gebied van hoeden als kleding, springen er volgens DuurzaamBedrijfsleven uit.

Houten hoed tegen ontbossing

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks draagt op Prinsjesdag een FSC-houten hoofddeksel. De hoed is ontworpen door ontwerpster Evelien Gentis-Smit van hoedenlabel Eudia.

Van Tongeren wil met de gecertificeerde creatie aandacht vragen voor ontbossing. “We moeten in Nederland meer duurzaam hout gebruiken, de overheid voorop”, zegt ze in een persbericht van de Forest Stewardship Council (FSC) .

3D-geprinte schoenen Jet Bussemaker

3D-geprinte hakken

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) liet haar hightech-outfit ontwerpen door Pauline van Dongen en studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven.

De jurk en hoed zijn ontworpen met behulp van computermodellen. De handtas en hakken van de minister zijn 3D-geprint. De minister zegt met de creatie de potentie van de hightech en creatieve industrie onder de aandacht te willen brengen.

Gerecyclede NS-jurk

De jurk van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie (CU) is gemaakt van de bekleding van treinbankjes uit een NS-dubbeldekker. De outfit is ontworpen door recycle-ontwerper Sabrina Wullur, schrijft De Ingenieur. De jurk, mouwen en de tas van Dik-Faber zijn gemaakt van skai, een kunstleer waarmee de stoelen in oude dubbeldekkers waren bekleed.

Het lijf van de jurk bestaat uit afgedankte conducteursuniformen. De hoed is gemaakt van gerecyclede conducteurspetten. Een treinfluitje als sieraad kan natuurlijk niet ontbreken. Het CU-kamerlid wil met de creatie een statement maken over hergebruik en duurzaamheid.

Bron: Forest Stewardship Council, Technische Universiteit Eindhoven, De Ingenieur | Foto Liesbeth van Tongeren: Forest Stewardship Council, Foto schoenen Jet Bussemaker: Tomas Mutsaers