17-09-2015 09:03 | Door: Chris Thijssen

Vezelproducent Reliance Polymers claimt een van duurzaamste polyestervezels uit gebruikte petflessen te produceren. De vezels zouden hetzelfde presteren als conventionele polyestervezels.

De Recron GreenGold-vezels behoren volgens het Indiase Reliance Polymers tot ’s werelds groenste vezels. Door afgedankte pet-flessen te gebruiken, verdwijnen de flessen niet bij het afval, waarna ze worden verbrand. Ook komen ze niet in de oceaan terecht, stelt het bedrijf.

Daarnaast verft de producent de vezels in plaats van met een nat verfproces met een droog proces. Hierbij worden de kleuren toegevoegd aan het ruwe materiaal, dat nog tot vezels moet worden verwerkt.

Normaal worden de vezels na verwerking in een extra verfproces nat geverfd. Dat kost veel water en energie.

Duurzame eindproducten

De methode van Reliance Polymers elimineert natte verfprocessen door de gehele productieketen van textiel. Hierdoor kunnen zowel textiel- als kledingproducenten duurzame eindproducten bieden, stelt het bedrijf. Hoeveel besparing het vernieuwede productieproces van de vezels oplevert, maakt het bedrijf nog niet bekend.

De producent presenteert de vezels voor het eerst tijdens Techtextil India 2015, een vakbeurs voor technisch textiel en vliesstoffen. Dat zijn stoffen die niet gebreid of geweven zijn. De beurs vindt eind september plaats.

Bron: Messe Frankfurt India | Foto: jenny downing, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)