18-09-2015 13:37 | Door: Chris Thijssen

Afval van het stoomproces van eucalyptushout kan dienen als natuurlijke kleurstof voor het verven van textiel. Katoen geverfd met de duurzame stof behoudt bovendien langer zijn kleur.

Dat blijkt uit bevindingen van wetenschappers aan de Braziliaanse Universidade de São Paulo. Zij ontdekten dat de vloeistof die overbleef na het stomen van eucalyptushout mogelijk een mogelijke grondstof is voor verschillende kleuren natuurlijke katoenverf.

Eucalyptushout wordt, net als veel andere houtsoorten, gestoomd om het te kunnen buigen. Bij dit proces blijft eucalyptusextract over, een stof die van nature kleurloos is. Door middel van een fermentatie- en oxidatieproces is de stof om te zetten in verf in verscheidene kleuren.

Lichtecht

De onderzoekers wisten de eucalyptuskleurstof succesvol te gebruiken om katoen te verven, zonder gebruik van chemicaliën die vaak in de textielindustrie worden gebruikt. Omdat de meeste soorten van die chemicaliën schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid, zoeken wetenschappers en bedrijven naar duurzame alternatieven.

De meeste natuurlijke kleurstoffen zijn echter niet of nauwelijks lichtecht. Dit betekent dat de kleur vervaagt wanneer die aan zonlicht wordt blootgesteld. Het katoen dat is gekleurd met het eucalyptusextract bleek juist zeer kleurvast te zijn. Daarnaast wezen experimenten uit dat de verf goed bestand is tegen wrijving.

Bron: Universidade de São Paulo| Foto: Art Poskanzer, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)