21-09-2015 09:02 | Door: Chris Thijssen

Restaurant De KasKantine in Halfweg krijgt een nieuwe pizzaoven die ook de kas van het restaurant verwarmt. De oven verbruikt slechts een tiende van het hout van een normale pizzaoven en geeft vrijwel geen rook.

Het zelfvoorzienende restaurant De KasKantine wordt volgende week uitgebreid met een nieuwe pizzaoven. Door een speciale verbrandingskamer onder de oven, verwarmt de oven niet alleen pizza’s, maar ook de kas die bij het restaurant hoort.

De verbrandingskamer wordt ook wel een rocket stove genoemd. Hier wordt hout in verbrand. Omdat de schoorsteen van de oven goed geïsoleerd is, wordt de temperatuur in de oven hoger dan 1.000 graden Celsius.

Daardoor ontstaat een goede trek in de schoorsteen. Hierbij produceert de oven een soort raket-geluid, waar de naam rocket stove op is gebaseerd.

De warmte verspreid zich in de kas en door de hoge temperatuur in de oven ontstaat er vrijwel geen rook. Volgens Menno Houtstra, eigenaar van De KasKantine, is er voor gebruik van de oven slechts een tiende van het hout nodig dat voor conventionele pizzaovens wordt gebruikt.

500 kilo zeeklei

“We proberen hier met eenvoudige middelen zelf invulling te geven aan een betere toekomst”, zegt Houtstra, die de oven zelf bouwde, in een persbericht. “Het is leuk om te knutselen en ontzettend bevredigend dat het lukt.” Voor het bouwen van de rocket-pizzaoven gebruikte hij 500 kilo Nederlandse zeeklei, 4 ton ophoogzand, vijftig vuurvaste stenen, een plaat ijzer en 5 meter kachelpijp.

De KasKantine, sinds mei dit jaar open, staat op het terrein van Sugar City, in het oude suikerfabriekencomplex van Halfweg. Het restaurant is gebouwd met gerecyclede en natuurlijke materialen. Het restaurant is volledig autonoom op het gebied van watervoorziening en afvalwaterzuivering. In de kas wordt een deel van het voedsel zelf geproduceerd.

Bron: De KasKantine | Foto: De KasKantine