23-09-2015 07:11 | Door: Chris Thijssen

De Britse supermarktketen Sainsbury’s is op zoek naar een stad die als proeftuin kan dienen voor het verminderen van voedselverspilling. De retailer gaat daar een jaar lang werken aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen.

Sainsbury’s steekt £ 1 mln ( € 1,3 mln) in een innovatieproject om voedselverspilling van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. De supermarktketen is daarvoor op zoek naar een Britse stad, die kan dienen als ‘proeftuin voor innovatie’. Hier gaat de retailer effectieve oplossingen voor het verminderen van voedselverspilling ontwikkelen. 

Het project is onderdeel van het nieuwe Waste Less, Save More-initiatief, waarmee Sainsbury’s vijf jaar lang £ 10 mln ( ongeveer € 13,8 mln) investeert in activiteiten om voedselverspilling terug te dringen. Niet alleen in de keukens van de consument, maar ook in de eigen operaties.

“Het gaat er niet alleen om dat consumenten hun boodschappenlijstje beter beheren, maar ook over het zoeken naar kansen voor technologische verandering”, zegt een woordvoerder van Sainsbury’s tegen Business Green.

Houdbaarheid verlengen

Potentiële proefprojecten zijn beloningsprogramma’s om recycling te stimuleren en nieuwe manieren van verpakken om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Daarnaast ziet de retailer kansen voor educatieprogramma’s en pratende afvalbakken die consumenten tips geven voor het verminderen van voedselverspilling.

Na een jaar worden de bevindingen en aanbevelingen gebundeld in een plan, dat vervolgens door alle Britse steden kan worden ingezien en gebruikt.

Proefstad

Steden kunnen via de website van Sainsbury’s worden genomineerd, waarna de retailer in december een winnaar bekendmaakt. Om in aanmerking te komen als proefstad, moet een stad tussen de 15.000 en 300.000 inwoners hebben en op acht kilometer afstand van een Sainsbury’s-winkel liggen.

Bron: Business Green | Foto: francois schnell, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)