24-09-2015 18:56 | Door: Chris Thijssen

De regionale supermarktketens Vomar en Hoogvliet stoppen met de verkoop van plofkippen. De retailers willen ook overstappen naar kip met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Vomar en Hoogvliet maken hun kippenassortiment uiterlijk eind 2016 plofkipvrij. Dat lieten de supermarkten weten aan Wakker Dier, dat maandag een campagne startte tegen de plofkip in de winkels van Vomar en Hoogvliet. Hiermee sluiten de supers aan bij toezeggingen van de meeste andere Nederlandse supermarkten.

In eerste instanatie vervangen de retailers de plofkip door een kip die langzamer groeit en daglicht ziet. Vlees van deze kip verdient nog geen keurmerk.

Vomar maakte echter wel bekend op korte termijn de helft van zijn kipassortiment te willen vervangen door kippenvlees met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Ook Hoogvliet wil zijn kipassortiment nog dit jaar uitbreiden met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Daglicht en vers graan

Voor kippenvlees dat van één ster is voorzien, geldt dat het van een langzaam groeiend ras afkomstig is, dat veel ruimte in de stal heeft gekregen.

Deze keurmerk-kippen krijgen verder daglicht en vers stro en graan. Daarnaast krijgen ze volgens de Dierenbescherming nauwelijks antibiotica toegediend en worden ze diervriendelijker verdoofd voor de slacht.

Bron: Wakker Dier | Foto: Tim Sackton, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)