28-09-2015 09:33 | Door: Chris Thijssen

Een Fins onderzoekscentrum heeft een milieuvriendelijke methode ontwikkeld om nieuwe kleding te maken van oude, afgedankte kleding. Samen met Finse bedrijven streeft het centrum naar een circulair businessmodel voor textiel.

Verschillende Finse bedrijven, waaronder afvalverwerkingsbedrijven en kledingmerken, hebben het project Circular Economy of Textiles (TEKI) opgezet. Samen met het VTT Technical Research Centre of Finland (VTT) willen ze een model ontwikkelen dat in lijn is met de circulaire economie.

Het doel is de recycling van textiel te promoten en tegelijkertijd waarde aan hun bedrijfsactiviteiten toevoegen of nieuwe bedrijfsmogelijkheden creëren.

Om dat te bereiken, starten de organisaties een pilot. Hiermee willen ze tegen het einde van 2016 een kledinglijn presenteren, gemaakt van ingezamelde katoenen kleding. De nieuwe kleding wordt gemaakt met een nieuwe, duurzame technologie van VTT.

70 procent minder water

Oud katoen kan worden opgelost tot cellulose. Deze oplossing kan vervolgens worden verwerkt tot een nieuwe vezel. Dit gebeurt op dezelfde manier als hoe viscosevezels al tientallen jaren worden geproduceerd.

De VTT claimt echter de eerste te zijn die op deze manier cellulosevezels maakt. Bovendien is de VTT-techniek een stuk duurzamer dan conventionele methodes, stellen de onderzoekers.

Zo gebruiken de onderzoekers van het Finse centrum geen zwavelkoolstof tijdens het oplossingsproces van katoen. Vergeleken met de productie van vezels uit ruw katoen, vermindert de productietechniek van cellulosevezels uit gebruikt katoen het waterverbruik met 70 procent. Bovendien heeft de techniek een 40 tot 50 procent lagere CO2-uitstoot.

De VTT-onderzoekers willen in oktober starten met de productie van de cellulosevezels.

Bron: VTT Technical Research Centre of Finland | Foto: VTT Technical Research Centre of Finland