05-10-2015 12:07 | Door: Chris Thijssen

Het Amsterdamse Creative City Lab wil van afgedankte wollen kleding een nieuwe, duurzame kledingcollectie maken. Het doel is de kledingafvalberg in Nederland te verminderen.

Om de collectie te produceren, is Ellen Mensink, voorzitter van het Creative City Lab (CCL) in Amsterdam, het Recycle Lab gestart. Hier werkt ze aan de ontwikkeling van een circulaire collectie van hoogwaardige mode-items, de Wool²-collectie.

Deze collectie, die in eerste instantie bestaat uit truien en sjaals, wordt gemaakt van 10.000 kilo afgedankte wollen kleding. In samenwerking met productiepartners, zoals een vervezelaar, spinner en breier, verwerkt Mensink het afgedankte wol tot nieuwe garens.

Gedetineerden helpen bij het lokaal sorteren van de eerste voorraad op materiaal en kleur en het ontdoen van accessoires, zoals ritsen, knopen en labels. Modeontwerper Conny Groenewegen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de Wool²-collectie.

Wool2

235 ton kledingafval

Met de circulaire modecollectie wil Mensink de kledingafvalberg in Nederland terugdringen. “We hebben in Nederland een kledingberg van 235 ton, dat is zo’n 350 voetbalvelden vol”, schrijft Mensink.

“Bijna 70 procent hiervan gaat direct de verbrandingsoven in. De rest wordt hergebruikt of laagwaardig gerecycled tot bijvoorbeeld poetsdoeken. Zonde, want met dit ‘afval’ kun je nieuwe mode maken.”

Inmiddels zijn de samples voor de eerste collectie van truien en sjaals gemaakt en getest. Om de collectie te kunnen produceren, heeft Mensink minimaal € 20.000 nodig. Daarvoor is de voorzitter via Oneplanetcrowd een crowdfundingcampagne gestart.

Bron: Creative City Lab, Oneplanetcrowd | Foto: Creative City Lab