07-10-2015 09:32 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Farmsuit ontwikkelt geurwerende bedrijfskleding die penetrante geuren absorbeert. De kleding voorkomt dat onderkleding, huid en haar van de drager gaan stinken.

Met de bedrijfskleding richt Anne Groot Zevert, oprichter van Farmsuit, zich op mensen die werken in omgevingen waarin penetrante geuren worden uitgestoten, zoals varkensstallen, het riool of worstfabrieken.

De Farmsuit, een pak met capuchon, is gemaakt van een absorberende stof waar penetrante geuren niet doorheen kunnen dringen. In de wasmachine verdwijnt de opgevangen geur weer uit de stof, terwijl de kleding zijn functie voor een volgende draagbeurt behoudt.

Groot Zevert ontwikkelde in samenwerking met de Universiteit Twente een testplan om het geurvretende pak in de praktijk te toetsen. Nadat de ontwerper het pak zelf bij ruim 30 graden Celsius in een varkensschuur had gedragen, konden andere mensen niet ruiken dat ze in de schuur was geweest, schrijft De Stentor.

Minder vaak douchen

Volgens Groot Zevert levert de kleding veel efficiëntie op voor de drager. Die hoeft zich na zijn werkzaamheden minder vaak te douchen en zijn haren minder grondig te wassen om de geuren uit zijn werkomgeving weg te spoelen. Na een snel bezoek aan bijvoorbeeld een varkensstal, is een douchebeurt bovendien niet meer noodzakelijk.

Met de bedrijfskleding dingt de kledingontwerper dit jaar mee naar de titel The Next Entrepreneur, een wedstrijd van de Rabobank. Deelnemers maken kans op € 12.500 startkapitaal en landelijke media-aandacht. Op 1 december vindt de landelijke finale plaats in Amersfoort.

Bron: The Next Entrepreneur, De Stentor | Foto: United Soybean Board, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)