21-10-2015 10:07 | Door: Thijs ten Brinck

Ook wanneer retourzendingen worden meegerekend, veroorzaakt bestellen in een webwinkel minder CO2-uitstoot dan de verkoop in fysieke winkels.

Dat claimt het Duitse Cleantech Instituut (DCTI) op basis van eigen onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het Duitse postorderbedrijf Otto. DCTI ondervroeg voor zijn onderzoek 1.000 klanten van online en fysieke winkels.

“Het was voor ons zeer belangrijk om transparant te zijn over CO2-impact, en om vooroordelen met feiten te onderbouwen of juist tegen te spreken”, zegt Hanjo Schneider, hoofd van de afdeling Services bij Otto Group. “De belangrijkste uitkomst van de studie is dat alleen het vermeiden van onnodig transport de CO2-emissies verder kan verlagen.”

Efficiënt pakketvervoer

Vooral de hoge dichtheid van pakketjes in een efficiënt ingepakte vracht- of bestelwagen, maakt dat de CO2-uitstoot per bestelling lager uitpakt dan het op en neer reizen naar een fysieke winkel om zelf bijvoorbeeld kleding uit te zoeken en te passen.

Dat voordeel voor de online handel is groot genoeg om ook extra ritten voor retouren of voor ontvangers die bij de eerste keer niet thuis zijn te compenseren.

“We werken er hard aan om onnodige ritten verder terug te dringen”, zegt Schneider. “Onder andere scherpere tijdsblokken waarin we pakketten aanbieden en ontvangstboxen voor mensen die niet thuis zijn, helpen ons de logistiek te verbeteren.”

De studie noemt een duidelijk verschil tussen de kledingpakketten van bedrijven als Otto en grotere objecten zoals meubels. In de laatste categorie is het verschil in CO2-uitstoot tussen online bestellen of met eigen auto een bank of tafel kopen gering. De Duitstalige studie is te downloaden van de site van het DCTI.

Bron: DCTI, Otto | Foto: Open Grid Scheduler, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)