22-10-2015 10:24 | Door: Chris Thijssen

Vier grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Starwood Hotels & Resorts en Xerox, stappen over op het gebruik van papier dat is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC).

Dat meldt de ecologische waakhond ForestEthics. Met de overstap op FSC-gecertificeerd papier en houtvezels kondigen de bedrijven een nieuw duurzaamheidsbeleid op het gebied van inkoop aan.

Zowel Xerox als Starwood Hotels & Resorts gaat samenwerken met leveranciers om ecologisch verantwoord papier en vezels in te kopen. Als onderdeel van zijn Sustainable Meeting Practices wil Starwood daarnaast zijn papierconsumptie verminderen en zoveel mogelijk gebruik maken van gerecycled papier en vezels.

Voor materialen die van niet-gerecyclede vezels zijn gemaakt, gebruikt en promoot Starwood bij voorkeur materiaal dat is gecertificeerd door de FSC.

Sustainable Forestry Initiative

Andere bedrijven die overstappen, zijn Delta Dental en Bigelow Tea. Alle vier de bedrijven deden eerder al toezeggingen om regenwouden en mensenrechten te beschermen. Onderdeel daarvan was het gebruik van producten met certificering van het Sustainable Forestry Initiative (SFI).

Deze organisatie claimt met zijn certificaten ecologische verantwoorde houtkap te garanderen, maar volgens ForestEthics komt de organisatie zijn beloftes niet na. Zo zou de SFI verantwoordelijk zijn voor een enorme kaalslag, destructieve houtkap en de schending van mensenrechten. De keurmerken van SFI zijn dan ook misleidend, stelt de waakhond.

Met de overstap zeggen de bedrijven toe het gebruik of de promotie van SFI-gecertificeerde materialen volledig te vermijden. ForestEthics is blij met deze belofte. Volgens de organisatie is FSC de enige certificeringsorganisatie die aansluit bij de toezeggingen van de bedrijven om bedreigde regenwouden, fauna en mensenrechten te beschermen.

Bron: ForestEthics | Foto: Jeff Gunn, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)