19-05-2016 10:30 | Door: Eelco Brandes

Om de pilot met het zonnefietspad verder uit te rollen, gaat SolaRoad het fietspad in Krommenie dit jaar nog met 20 meter verlengen. Vanaf volgend jaar komen er nieuwe duurzame testpaden bij op andere locaties. Ook aan innovatieve autowegen wordt gedacht.

Dat schrijft Pricewise. Volgens Sten de Wit, woordvoerder van SolaRoad, zijn de resultaten van het eerste SolaRoad-project in Krommenie dat eind 2014 van start ging positief. Het zonnefietspad van 70 meter lang heeft in het eerste jaar al 9.800 kWh opgewekt.

Genoeg om drie gemiddelde huishoudens van elektriciteit te voorzien. “Het resultaat stijgt boven alle verwachtingen uit,” zegt De Wit. En dat terwijl SolaRoad nog steeds in de pilotfase zit.  “De testfase richt zich op fietspaden, maar met de switch naar autowegen zijn we ook al aan de slag.”

Van beton naar lichtbron

Om een antwoord te vinden op de vraag hoe duurzame energie grootschalig kan worden opgewekt zonder ruimte in te leveren, staken TNO, de provincie Noord Holland, wegenbouwer Ooms Civiel en technisch dienstverlener Dynniq in 2010 de koppen bij elkaar.

Het antwoord werd gevonden in een weg bestaande uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter breed, met een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag van ongeveer één centimeter. Daaronder ligt een laag met zonnecellen die het zonlicht dat op het wegdek valt, opvangt en omzet in elektriciteit.

10.000 kilometer

Naar verwachting zijn de zonnewegen binnen tien jaar door heel het land te vinden, stelt De Wit. “We schatten dat in Nederland ongeveer 10.000 kilometer fietspad geschikt is voor de SolaRoad-technologie. Het echte potentieel ligt bij regionale en lokale autowegen. Daar hebben we zo’n 120.000 kilometer van.”

Bron: Pricewise | Foto: SolaRoad