29-05-2016 09:38 | Door: Chris Thijssen

Om zijn producten duurzamer te maken, werkt Interface continu aan de ontwikkeling van nieuwe materialen. Sinds vorig jaar gebruikt de tapijtfabrikant Polyvinylbutyral (PVB) uit autoruiten, wat de voetafdruk van tapijttegels fors verlaagt.

PVB is verwerkt in autoglas om te voorkomen dat het glas barst. Interface gebruikt het materiaal om latex te vervangen in het productieproces van tapijt. Latex dient normaal gesproken als pre-coating in de tapijtindustrie. Het materiaal bindt garen aan de rug van een tapijttegel.

Interface voert de recycling van autoruiten uit in samenwerking met verschillende partners. Zo haalt Carglass de autoruiten over de hele wereld uit auto’s, waarna het bedrijf het glas naar recyclingfabrieken stuurt. In een van de glasrecyclinglocaties in Europa, zoals Maltha Glass Recycling in België of Reiling in Duitsland, wordt PVB van het glas gescheiden.

Reinigen en zuiveren

Het materiaal komt vervolgens in de Belgische Shark Solutions-fabriek terecht, waar het bedrijf het reinigt en zuivert in een dispersie. Synthomer, toeleverancier van Interface, verwerkt de dispersie vervolgens in een precoatmengsel.

In zijn fabriek in Scherpenzeel, die volledig op hernieuwbare elektriciteit en biogas draait, gebruikt Interface de PVB-dispersie ten slotte als precoating voor tapijttegels. 

Interface

80 procent kleinere voetafdruk

Volgens Interface is de voetafdruk van de polymeer PVB 80 procent kleiner dan die van latex. Door in plaats van latex PVB te gebruiken, kan het bedrijf het gebruik van gerecyclede grondstoffen op basis van haar eigen analyse van de huidige 50 procent naar 66 procent verhogen. De tapijtproducent streeft ernaar in 2020 100 procent duurzame grondstoffen te gebruiken.

Interface ontwikkelde het PVB-recyclingproces in samenwerking met Shark Solutions. Volgens dat bedrijf zijn er voldoende autoruiten beschikbaar voor recycling; jaarlijks wordt 5 procent van de autovoorruiten vervangen.

Interface

Foto’s: Interface (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)