30-05-2018 13:31 | Door: Joyce de Thouars

In de Gelderse gemeente Zevenaar is deze week het eerste circulaire fietspad geopend. Voor de aanleg van het fietspad zijn onder andere grasfalt en grasbeton gebruikt. De gemeente is echter vooral trots op het proces wat eraan ten grondslag ligt.

De samenwerking en de nieuwe ‘Optimal Scan voor duurzame en circulaire en wegen en paden’ maken het fietspad volgens de gemeente bijzonder.

Samenwerking voor verduurzaming

Het idee voor het pilotproject ontstond vanuit een werkgroep van de Groene Allianties De Liemers. In dit samenwerkingsverband  werken bedrijven, overheden, onderwijs-, en onderzoeksinstituten samen aan de verduurzaming van de Liemers.

De samenwerkingspartners KPM Civiel, NTP Groep, Rabobank Arnhem en de gemeente Zevenaar hebben vervolgens het project opgepakt.  Samen met Stichting Circulair bouwen hebben zij plannen ontwikkeld, het proces doorlopen en het fietspad gerealiseerd.

Duurzame fietspaden in Nederland

Het fietspad is geopend door Gedeputeerde Michiel Scheffer van provincie Gelderland en wethouder Carla Koers van de gemeente Zevenaar. Er komt een educatief vervolg rondom het fietspad. De samenwerkingspartners hebben daarvoor € 5.000 beschikbaar gesteld voor het Liemers College.

In Nederland zijn al meer duurzame fietspaden aangelegd. Zo is er een fietspad van gerecycled wc-papier in Leeuwarden, een fietspad van cementloos beton in Ede en een fietspad van hout in Emmen.

Lees ook:

Bron: Gemeente Zevenaar | Foto: Adobe Stock