31-05-2018 07:45 | Door: Rianne Lachmeijer

Woningcorporaties hebben in kaart gebracht hoe ze de ruim 2,1 miljoen huurwoningen in hun bezit kunnen verduurzamen. Voor 2050 willen ze dat alle sociale huurwoningen gasloos en CO2-neutraal zijn. “We willen graag aan de slag , maar er is wel meer dan € 100 mrd voor nodig”, stelt voorzitter Marnix Norder van corporatiebranchevereniging Aedes.

Met behulp van de Aedes-Routekaart CO2-neutraal 2050 ontwikkelden woningcorporaties plannen hoe zij hun voorraad kunnen verduurzamen. Hiermee is de verduurzamingsopgave voor ruim 2,1 miljoen woningen in kaart gebracht. “Uniek in de vastgoedsector, niemand is al zo ver”, aldus Norder.

“Daarmee gaan we in gesprek met het Rijk, gemeenten, huurders, andere huiseigenaren, bouwers, installateurs, netbeheerders en energiebedrijven. Want we zullen het met zijn allen moeten doen, alleen zal het ons niet lukken.”

‘We kunnen het niet alleen’

Om huizen duurzaam te renoveren, gasloos te maken en voor het aanpassen van badkamers en keukens om verduurzaming mogelijk te maken, is volgens Aedes circa  € 108 mrd nodig is, bijna € 52.000 per huis. Dat geld hebben woningcorporaties niet, stelt Norder. Daarom ziet hij een rol weggelegd voor het kabinet. Daarnaast pleit hij voor samenwerking.

“Corporaties laten zien wat ze bij kunnen dragen. Maar we kunnen het niet alleen. Samen moeten we tot concrete plannen komen voor verduurzaming van straten en wijken. Gemeenten moeten partijen bij elkaar brengen, andere vastgoedeigenaren moeten meedoen en energiebedrijven moeten warmtenetten ontwikkelen, om er maar een paar te noemen.”

CO2-reductie van 70 procent

Volgens Aedes leveren de maatregelen die woningcorporaties kunnen nemen een CO2-reductie op van 70 procent. Voor de andere 30 procent is verduurzaming van externe energiebronnen noodzakelijk, zoals de aanleg van warmtenetten.

Lees ook: Huurdakrevolutie: landelijke woningcorporaties gaan voor zonnepanelen

Bron: Aedes | Afbeelding: Adobe Stock