21-06-2018 07:45 | Door: Rianne Lachmeijer

In Voorhout worden all-electric woningen gerealiseerd die meer energie gaan opleveren dan dat ze verbruiken. Door onderlinge koppeling ontstaat een mini-energiecentrale.

“We versnellen de energietransitie, mobiliteitstransitie én bouwtransitie”, zegt initiatiefnemer en CEO Adriaan Harthoorn van 4YEF (For Your Energy Freedom) op WeMakeThe.City over de zogenoemde Plusleven-woningen die de start-up in Voorhout bouwt.

Mini-energiecentrale

De Plusleven produceren zelfstandig duurzame energie uit zonnepanelen. Deze energie wordt opgeslagen en vervolgens gedeeld. Doordat de woningen onderling verbonden zijn vormen de woningen een autonoom energie-ecosysteem.

“Feitelijk is stroom bij het huis inbegrepen: door de huizen aan elkaar te koppelen creëren we een mini-energiecentrale, een Virtual Power Plant”, aldus Harthoorn op WeMakeThe.City.

De duurzaam opgewekte energie word opgeslagen in xStorage-batterijen van Nissan. Samen met software van Energy eXchange Enablers, Panasonic-warmtepompen en Stafier PV-delen wordt de duurzame opwek van de zonnepanelen geoptimaliseerd. Deze onderdelen worden collectief aangestuurd door een cloud-platform.

WeMakeThe.City Festival

Vanmiddag komt het initiatief aan bod als onderdeel van de conferentie 'Samen voor nieuwe energie' op het WeMakeThe.City Festival. 

Lees verder: Nissan maakt uitstap naar woningmarkt

Bron: WeMakeThe.City | Afbeelding: WeMakeThe.City