09-07-2018 14:01 | Door: Joyce de Thouars

Gebieden met stedelijke bosbouw kunnen net zoveel koolstof opslaan als een regenwoud, stellen onderzoekers van University College London. Het beschermen en aanleggen van stedelijke bossen is daarom essentieel bij het bouwen van leefbare en duurzame steden.

Een nieuw onderzoek belicht het belang van bomen in steden. Doordat de bomen koolstof opslaan kunnen zij mogelijk een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

De onderzoekers maakten voor het onderzoek gebruik van openbare data van de Britse Environment Agency. Hierbij werden LiDAR (Light Detection and Ranging)-technieken gebruikt om te meten hoeveel CO2 in de bomen opgeslagen is. In het grote park Hampstead Heath blijkt 178 ton koolstof per hectare te zijn opgeslagen. Ter vergelijking, in een tropisch regenwoud is de mediaan 190 ton koolstof per hectare.

Aan de hand van alle data werd een kaart opgesteld met al het koolstof dat is opgeslagen in 85.000 bomen die de London Borough of Camden ongeveer telt.

Lees ook het interview met Staatbosbeheer:

Stedelijke bosbouw tegen klimaatverandering

“Stedelijke bomen zijn een vitale bron voor onze steden waar mensen elke dag langs lopen”, zegt Phil Wilkes, onderzoeker aan UCL. Het wetenschappelijke team slaagde erin om de grootte en vorm van elke boom in Camden in kaart te brengen. Daarin werden groepen bomen in parken meegenomen maar ook individuele bomen in tuinen. “Hierdoor kunnen we niet alleen meten hoeveel koolstof in de bomen is opgeslagen maar ook beoordelen of ze dienst doen als leefgebied voor vogels en insecten.”

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek toekomstige stedelijke ontwikkeling beïnvloedt. “Een belangrijke uitkomst was om de waarde van stedelijke bomen in verschillende soorten en omgevingen te laten zien”, zegt Mat Disney, leider van het UCL Geography LiDAR onderzoeksteam. “De aanpak was een succes dus we breiden het uit in Londen, naar andere Britse steden en internationaal."

Het onderzoek is gepubliceerd in Carbon Balance and Management.

Lees ook het interview met Harriët Tiemens, wethouder Duurzaamheid voor Nijmegen:

Bron: UCL | Foto: Adobe Stock