13-01-2020 16:17 | Door: Marc Seijlhouwer

Het Rijk investeert tot 2030 € 50 mln in schonere lucht. Binnen tien jaar moet de luchtkwaliteit in Nederlandse provincies en steden aanzienlijk beter worden, zodat er minder mensen overlijden aan de gevolgen van luchtvervuiling. Vandaag tekenden de betrokken partijen het Schone Lucht Akkoord.

Naast het Rijk doen negen provincies en 36 gemeenten mee aan het akkoord. Zij nemen zich voor om 50 procent 'gezondheidswinst' te boeken ten opzichte van 2016. Dat betekent dat de luchtkwaliteit dusdanig verbeterd moet worden dat mensen minder vroeg sterven en minder gezondheidsproblemen krijgen. "Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen", vertelt minister Stientje van Veldhoven in het persbericht.

Europese normen

De betrokkenen zullen adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie als richtlijnen nemen. Die gaan verder dan de Europese normen. Toch worden de Europese normen de ondergrens in het akkoord. Gemeenten en provincies worden aangemoedigd om méér te doen, maar worden daartoe niet verplicht.

Lees ook: Staat moet meer doen tegen luchtvervuiling

APK-keuring roetfilter diesel

Het Akkoord leidt tot een paar concrete maatregelen. Zo zal vanaf 2021 elke dieselauto een roetfiltertest krijgen bij de APK. De garage controleert dan of het filter in een dieselauto goed werkt; tot nu toe was zo'n test niet verplicht. Werkt het filter niet, dan komt de auto niet door de keuring.

De bouw zal veel merken van de afspraken in het akkoord. Vervuilende, oude bouwmachines, vooral dieselaggregaten, zijn goed voor 10 procent van de gezondheidsschade door luchtvervuiling. De overheden eisen voortaan dat bouwers schonere of zelfs elektrische machines gebruiken. Dat zorgt niet alleen voor schonere lucht, het helpt ook met de stikstofuitstoot waar de afgelopen tijd veel om te doen is geweest.

Lees ook: Waterstof maken van luchtvervuiling

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Adobe Stock