10-12-2015 10:12 | Door: Chris Thijssen

De agro-industriële coöperatie Royal Cosun krijgt van de provincie Noord-Brabant € 1 mln voor onderzoek naar nieuwe toepassingen voor agrarische reststromen. Het bedrijf wil hieruit grondstoffen halen voor de chemie.

De provincie Noord-Brabant wil innovatie stimuleren om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te halen uit agrorestromen. Niet alleen voor de productie van nieuwe voedingsmiddelen, maar ook voor het maken van chemische producten.

Om onderzoek op dit gebied uit te voeren, krijgt Royal Cosun € 1 mln subsidie van de provincie. Het bedrijf werkt sinds mei 2015 aan de bouw van het Cosun Innovatiecentrum op het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in Dinteloord, naast de fabriek van Suiker Unie.

Hoogwaardige grondstoffen

In dit centrum gaat het bedrijf onderzoek doen naar nieuwe toepassingen voor agrarische (rest)stromen van onder meer aardappels en suikerbieten. Het is de bedoeling dat Royal Cosun uit deze stromen hoogwaardige materialen of plantaardige grondstoffen voor de chemie haalt.

Met het nieuwe innovatiecentrum zet het bedrijf in op de ontwikkeling van het kennisintensieve cluster voor de agro- en foodsector en de biobased economy. Dat sluit aan op de doelstellingen van de Biobased Delta, waar het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland onder valt. In deze delta werken bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samen aan de ontwikkeling van de biobased economy.

Bron: Provincie Noord-Brabant | Foto: Ted Murphy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)