22-01-2016 12:13 | Door: Chris Thijssen

De Britse start-up Winnow, die professionele keukens helpt minder voedsel te verspillen, heeft in een eerste investeringsronde $ 3,3 mln opgehaald voor uitbreiding.

Winnow ondersteunt professionele keukens bij het verminderen van voedselverspilling. Een speciale meter brengt in combinatie met software in kaart wat wordt weggegooid en welke kosten dat met zich meebrengt. Volgens de oprichter houden commerciële keukens deze gegevens nauwelijks bij, of alleen met pen en papier.

Door concreet te maken wat koks dagelijks weggooien, wil Winnow hen bewuster met voedsel laten omgaan. “Koks kunnen hun menu’s anders indelen, de frequentie van hun voorraadrotatie aanpassen en borden mooier opmaken om verspilling te voorkomen”, zegt Marc Zones, medeoprichter en CEO van de start-up, tegen Bloomberg.

Actief in tweehonderd keukens

Door deze veranderingen kunnen keukens hun winstmarges volgens Zones met 2 tot 6 procentpunten verhogen. In een sector waarin winstmarges normaal gesproken tussen de 5 en 15 procent liggen, maakt dat een groot verschil, stelt de CEO.

Sinds de oprichting in 2013 maken zo’n tweehonderd professionele keukens gebruik van de meter van Winnow, waaronder keukens van de Franse hotelgroep AccorHotels.

De start-up heeft in een eerste investeringsronde $ 3,3 mln opgehaald. Hiermee wil Winnow zijn software verbeteren en verdere groei in het Verenigd Koninkrijk realiseren. Mustard Seed, een Brits durfkapitaalfonds, leidde de investeringsronde samen met D-Ax, een joint venture tussen de Zweedse retailgroep Axel Johnson en de investeerder Noorse Recapex.

Wastewatchers

De Nederlandse start-up Wastewatchers stelt zichzelf ook als doel voedselverspilling in professionele keukens te verminderen. Op basis van gegevens die zijn verzameld via een mobiele applicatie adviseert de start-up koks over het terugdringen van verspilling.

Bron: Bloomberg | Foto: Ralph Daily, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)