22-01-2016 14:02 | Door: Chris Thijssen

Dertig leiders vanuit de hele wereld, onder wie Wiebe Draijer en Louise Fresco, zetten in op een versnelde daling van voedselverspilling. Ze pleiten voor meer innovatie.

De wereldwijde coalitie zet vaart achter de doelstelling 12.3 van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN). Doel van dit artikel is de voedselverspilling per wereldbewoner te halveren en voedselverliezen terug te dringen in 2030.

Dit maakten de dertig leiders, verenigd in de coalitie Champions 12.3, bekend op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Tot de coalitie behoren, bestuursvoorzitters van grote bedrijven, ministers, leidinggevenden van onderzoeksinstellingen, ngo’s, stichtingen, boerenorganisaties en burgergroeperingen.

Ook Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, en Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer behoren tot de coalitie. Samen met de andere leiders willen zij een omslagpunt teweegbrengen bij de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving om wereldwijd de voedselverliezen terug te dringen.

Meer mensen voeden

Volgens de VN gaat een derde van al het geproduceerde voedsel ergens in de keten verloren. Het terugdringen van voedselverliezen en -verspilling kan een drievoudige winst opleveren, stelt de organisatie. Zo kan een reductie boeren, bedrijven en huishoudens geld besparen en kunnen er meer mensen worden gevoed. Daarnaast vermindert de druk op het klimaat, water en land, zegt de VN.

De Voedsel- en landbouworganisatie van de VN (FAO) stelt dat voedselverlies en –verspilling de wereld jaarlijks $ 940 mrd kosten. Voor het voedsel dat verloren gaat, is een kwart van al het landbouwwater gebruikt. Daarnaast is de productie van dit voedsel verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen.

De dertig leiders gaan zelf aan de slag met manieren om voedselverspilling tegen te gaan en anderen motiveren om aan doelstelling van 12.3 te voldoen. Daarnaast is het doel te communiceren over het belang van het terugdringen van voedselverliezen en -verspilling. Om dit te bereiken, pleit de coalitie voor meer innovatie, investeringen en informatie en capaciteit.

Bron: Wageningen UR | Foto: Crossroads Foundation Photos, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)