27-01-2016 18:26 | Door: Chris Thijssen

Het nieuwe kantoorgebouw van melkpoederproducent Vreugdenhil in Nijkerk is volgens het bedrijf een van de duurzaamste van Nederland. Dankzij zonnepanelen en warmtekoudeopslag bespaart het bedrijf veel energie.

Binnenkort verwacht Vreugdenhil voor het kantoor in Nijkerk het Breeam-NL Outstanding Nieuwbouw Oplevercertificaat te ontvangen. Om dit certificaat te krijgen, moet een gebouw voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder meer duurzaam materiaalgebruik, een prettig werkklimaat en energiezuinigheid.

In 2014 leverde het ontwerp voor het kantoorgebouw al een Breeam-NL Outstanding Nieuwbouw Ontwerpcertificaat op. Tijdens de bouw borduurde Vreugdenhil hierop voort.

Warmtekoudeopslag

Zo zijn voor de bouw van het pand volgens Vreugdenhil uitsluitend duurzame bouwmaterialen gebruikt. De buitenwanden bestaan vooral uit glas en op het dak liggen 170 zonnepanelen. Daarnaast is het mogelijk om hemelwater op te vangen en vervolgens te gebruiken om de toiletten door te spoelen.

Verder beschikt het gebouw over een installatie voor warmtekoudeopslag (WKO) onder de grond. Zo kan Vreugdenhil zomerwarmte gebruiken om het pand in de winter te verwarmen en winterkou om in de zomer te koelen.

Bron: Vreugdenhil | Foto: Vreugdenhil (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)