01-02-2016 18:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse architectenbureau Oma heeft in de Amerikaanse staat Kentucky een ‘food hub’ ontworpen. De hub moet lokale voedselproductie stimuleren.

Het ontwerp voor de West Louisville Food Port is bedacht door architectenbureau Oma, opgericht door architect Rem Koolhaas. De bouw van deze food hub, die 10 hectare groot wordt, gaat in augustus van start. Het gebouw komt op de plaats van een verlaten tabaksfabriek.

Het terrein krijgt verschillende faciliteiten voor de productie en verkoop van voedsel. Zo komt er een verticale kas waarin met weinig water en zonder pesticiden groenten worden verbouwd. FarmedHere, gespecialiseerd in verticale teelt, is verantwoordelijk voor de bouw van deze kas.

Een speciale faciliteit moet het daarnaast mogelijk maken om afval op het terrein te recyclen. 

Relatie producent en consument

Doel van de food hub is lokale boerderijen de mogelijkheid te geven om producten direct aan consumenten te verkopen, waardoor tussenleveranciers niet meer nodig zijn. Naast productiefaciliteiten bevat de hub dan ook retail-locaties, waar consumenten onder meer de verticaal geteelde groenten kunnen kopen.

Volgens architectenbureau Oma hebben consumenten steeds meer behoefte aan een andere relatie met voedselproducenten, waarbij lijnen korter zijn. Door tussenleveranciers uit de voedselketen te halen, wordt de afstand tussen de partijen korter en kunnen producenten beter tegemoetkomen aan de wensen van de consument.

Food hubs zouden volgens het architectenbureau daarvoor een oplossing kunnen bieden. Daarnaast kunnen ze lokale boeren en producenten kunnen verbinden en hen op strategische locaties in steden vestigen.

 

Bron: FarmedHere, Oma, archdaily | Foto: ©OMA/ Robota