18-02-2016 18:38 | Door: Chris Thijssen

Met Three-Sixty en De Verspillingsfabriek wil initiatiefnemer Hutten Nederland op de kaart zetten als koploper in het bedenken van oplossingen voor circulaire vraagstukken.

Samen met partners als Rabobank, WSD Groep, Start Foundation, Wageningen Universiteit en Has Hogeschool buigt Hutten zich in Three-Sixty over vraagstukken die gaan over voedselverspilling en sociale innovatie.

Three-Sixty verrees onlangs in het oude distributiecentrum van DHL in Veghel. In het gebouw krijgen ondernemers, studenten en start-ups voortaan de kans om samen innovatieve concepten te ontwikkelen en te testen.

Op het terrein bevindt zich ook De Verspillingsfabriek van Hutten, waarin van reststromen uit de agrifood-sector smaakvolle producten worden gemaakt. "We verspillen met elkaar zo'n € 5 mrd en goede antwoorden blijven uit”, zei Hutten eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Het gaat volgens de directeur om reststromen van boeren, versnijders, verwerkers, veilingen en retail. “Daar moeten we echt wat aan gaan doen.”

De productie in de fabriek start in maart. Samen met Start Foundation en WSD biedt Hutten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de fabriek een werkplek.

Voedselverspilling

Ook zet Hutten een denktank rondom het thema voedselverspilling op. Hiervoor ontving het bedrijf van Rabobank, naast een impactlening voor de realisatie van De Verspillingsfabriek, ook ondersteuning op het gebied van kennis en netwerk.

“Voedselverspilling is een maatschappelijk probleem met economische én ecologische kosten”, zegt Alain Cracau, Manager Business Development bij Rabobank. “Daarvoor oplossingen vinden is een uitdaging voor bedrijven actief in Food & Agri (F&A)."

Verspillingsfabriek

Rabobank ontmoet volgens Cracau veel ondernemers met concrete vragen over reststromen, verspilling en afval omzetten in grondstoffen. “Circulair ondernemen is nog pionierswerk en samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten is daarom noodzakelijk”, zegt de manager. “Wij zien het platform rondom De Verspillingsfabriek als een belangrijke aanjager en kennisbron voor kansen voor ondernemers in de F&A.”

Ook Wageningen Universiteit en Has Hogeschool zijn belangrijke partners bij de ontwikkeling van een denktank. Hutten wil deze kennispartners en hun studenten een podium bieden om te werken aan innovatieve oplossingen om verspilling tegen te gaan.

Bron: Hutten | Foto: Hutten (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)