23-02-2016 09:50 | Door: Chris Thijssen

De Israëlische start-up Phresh heeft een poeder ontwikkeld dat fruit en groente in een fruitschaal of koelkast drie keer langer houdbaar maakt. Via Kickstarter hoopt de start-up genoeg geld op te halen voor grootschalige productie.

Het poeder, dat net als de start-up de naam Phresh draagt, bestaat uit natuurlijke conserveringsmiddelen. Hiervoor haalt de start-up etherische oliën uit planten als oregano, munt en mosterd. Met behulp van een gepatenteerde micro-inkapselingprocedure verwerkt de Phresh deze vluchtige oliën tot een poeder.

Particulieren kunnen zakjes Phresh-poeder met behulp van een speciale houder, de zogeheten Food Protector, in een koelkast of fruitschaal plaatsen. Vervolgens geeft het poeder de etherische oliën langzaam af aan de omgeving. Daar vormen ze een beschermend schild dat de levensduur van diverse soorten groente en fruit verlengt, stelt Phresh.

$ 400 per jaar besparen

De oliën zouden de smaak of geur van de voedingsmiddelen niet aantasten. Door de langzame afgifte blijft een poederzakje tot twee maanden werkzaam. Aan de kleur van een LED-lampje in de houder kunnen gebruikers zien wanneer ze het poederzakje moeten vervangen.

De plaatsing van poederzakjes in de buurt van groente en fruit moet leiden tot een drie keer langere houdbaarheid van de voedingsmiddelen. Zo wil de start-up voedselverspilling tegengaan. Een huishouden dat het poeder gebruikt, kan volgens Phresh dan ook $ 400 per jaar aan verspilde producten besparen.  

Crowdfunding

Phresh brengt het poeder in eerste instantie op de markt voor particulieren. De start-up ziet echter ook kansen voor grootschaliger gebruik bij transport en opslag van groente en fruit. Om het product verder te ontwikkelen en op grotere schaal te kunnen produceren, wil de start-up via een crowdfundingcampagne op Kickstarter $ 20.000 ophalen.

Bron: Phresh, Kickstarter