24-02-2016 12:27 | Door: Chris Thijssen

FrieslandCampina heeft het suiker- en zoutgehalte in verschillende producten verlaagd. Deze stap is onderdeel van het gezondheidsbeleid van het bedrijf.

De zuivelcoöperatie heeft de afgelopen zes jaar het suikergehalte in een deel van zijn producten met 7 tot 44 procent verlaagd. Dit is volgens FrieslandCampina de verdienste van zijn suikerverlagingsprogramma dat in 2009 startte.

Het terugdringen van suiker is belangrijk om producten gezonder te maken en bij te dragen aan het voorkomen van onnodige calorie-inname, stelt FrieslandCampina. De verlaging van het suikergehalte betreft alle productgroepen, van kinderproducten tot toetjes.

Het verlagen van het suikergehalte heeft echter wel gevolgen voor de smaak en de textuur van producten, zegt het bedrijf. "Om dit te compenseren, zijn aanpassingen in recepturen nodig die relatief veel onderzoek en ontwikkeltijd vragen", meldt FrieslandCampina. "Ook moeten consumenten vaak wennen aan de veranderende producten." 

Daarom heeft de zuivelproducent er naar eigen zeggen voor gekozen om de receptuur in kleine stappen aan te passen. "Op deze manier wordt de zoete smaak geleidelijk, bijna ongemerkt, verlaagd." Per jaar gebruikt FrieslandCampina zo ruim 8 miljoen kilo minder suiker in zijn producten, stelt het bedrijf. 

10 procent minder zout

Behalve de hoeveelheid suiker, is het FrieslandCampina ook gelukt de hoeveelheid zout in producten terug te dringen. Zo bevatten Goudse 48+-kaas en Goudse Foliekaas volgens de zuivelproducent tegenwoordig 10 procent minder zout.

Volgens het bedrijf was de zoutverlaging in deze producten ‘geen peulenschil’, omdat kaas een natuurproduct is en het zoutgehalte daarin kan variëren. Toch wist FrieslandCampina de zoutverlaging te realiseren.

In 2010 was er al sprake van een verlaging van 14 procent ten opzichte van 2006. Nu is het zoutgehalte nogmaals met 10 procent verlaagd.

Gezondheidsbeleid

De reductie van suiker en zout is volgens FrieslandCampina verankerd in zijn gezondheidsbeleid. De onderneming heeft zich in 2014 aangesloten bij het Akkoord Verbetering Productsamensteling. Hierin maken overheid en industrie afspraken over het verlagen van suiker, vet en zout in voedingsmiddelen.

Bron: FrieslandCampina | Foto: FrieslandCampina (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)