02-03-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

De Amsterdamse brouwerij Wild maakt fruitwijn van partijen afgedankt fruit. De restpartijen zijn afkomstig van onder meer groothandels, importeurs en boeren.

Het begon met een fles vlierbessenwijn die Bjorn van den Oudenalder zelf had gebrouwen. Dit smaakte hem en zijn vriend Ruben Nijhof naar eigen zeggen zo goed, dat ze begonnen te experimenteren met andere vruchten, zoals aardbeien en pruimen.

Tijdens de zoektocht naar ingrediënten, kwamen de twee bij groothandels terecht. Hier vonden ze grote partijen fruit die werden afgedankt, terwijl de producten vaak nog grotendeels in orde waren. Ze besloten dit fruit te gebruiken voor hun fruitwijnen.

“Er wordt ontzettend veel weggegooid in de gehele sector”, zeggen de oprichters van Wild. “Onze visie is om met een brouwerij een dusdanige capaciteit te kunnen realiseren, zodat we echt een verschil kunnen maken in de verspilling.”

Van diep droog tot zoet

Nijhof en Van den Oudenalder laten de overrijpe partijen fruit fermenteren. Ze ontwikkelden vijf conceptvruchtenwijnen die ze nu op de markt willen brengen, zoals aardbeien-, bananen- en pruimenwijn.

“Bijna iedereen denkt aan mierzoete wijn, maar het tegendeel is waar”, zeggen ze. “Je kunt alle kanten op met het eindresultaat, van diep droog tot zo zoet als je wilt. Onze wijnen zijn droog, lichtzoet of zoet mousserend.” 

Crowdfunding

De wijnbrouwers willen naar eigen zeggen ook mensen stimuleren door informatie te geven over hoe je met overgebleven fruit van de markt of in een buurt collectief fruitverspilling kunt reduceren.

Om de fruitwijn op grotere schaal te kunnen produceren, hebben de twee initiatiefnemers een starterskapitaal nodig. Een deel daarvan, € 11.000, willen ze ophalen door middel van crowdfunding, via de crowdfundingwebsite Voor je Buurt. Met dit bedrag willen ze onder meer een pand huren en brouwmaterialen, zoals brouwvaten, aanschaffen.

Als de crowdfunding succesvol verloopt, hopen Nijhof en Van den Oudenalder eind 2016 te starten met de verkoop van de fruitwijnen. 

Bron: Wild | Foto: Wild