15-03-2016 09:34 | Door: Chris Thijssen

Zetmeelproducent Avebe gaat in zijn nieuwe fabriek in het Drentse Gasselternijveen in plaats van op twee locaties op één locatie Inline Protastar-eiwit produceren. Dit verlaagt volgens het bedrijf de CO2-uitstoot.

Dat schrijft BoerenBusiness. In november vorig jaar kondigde Avebe al aan te werken aan de productielijn. In totaal investeerde het bedrijf gedurende 2015 € 45 miljoen, waarvan de helft voor innovatie is bestemd. De provincie en het rijk ondersteunen het project met een zogenaamde ‘green deal’ van € 1,5 miljoen.

De eiwitproductielijn werd op 8 maart officieel geopend. Inline Protastar is een eiwit dat uit zetmeelaardappelen wordt gewonnen en bestemd is voor de diervoedingsindustrie.

CO2-reductie

Voorheen produceerde Avebe het standaardeiwit in Gasselternijveen, om het vervolgens in Foxhol verder te bewerken. Door alles op één locatie plaats te laten vinden, kan het bedrijf besparen op kosten en CO2-uitstoot.

Het aantal transportkilometers wordt met 40.000 kilometer teruggebracht, zo rekent de verwerker voor. De CO2-uitstoot daalt volgens Avebe met 3 procent.

Het bedrijf hoopt met de fabriek in de toekomst ook de eiwitproductie voor humane voeding verder uit te kunnen bouwen. De internationale markt is volgens Avebe sterk aan het groeien, en daarvan wil de zetmeelproducent naar eigen zeggen profiteren.

Lees ook op BoerenBusiness.nl:

Mest moet niet langer doorgaan als afvalproduct

Weidegang slechts bij handvol onmogelijk

Bron: BoerenBusiness.nl | Anthony Albright, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)