16-03-2016 09:22 | Door: Chris Thijssen

De Spaanse wijnproducent Bodega Matarromera heeft een wijnfles ontwikkeld die is gemaakt van het bioplastic polymelkzuur (PLA). Volgens de producent doet de plastic wijnfles niet onder voor een glazen variant.

Bodega Matarromera claimt de eerste PLA-wijnfles te hebben gemaakt die vergelijkbaar is met traditionele glazen wijnflessen met een inhoud van 750 milliliter. De PLA-fles is met 50 gram echter lichter, stelt de producent.

Daarnaast zou de fles volledig recyclebaar zijn en het productieproces een lagere ecologische voetafdruk hebben dan het productieproces van conventionele glazen wijnflessen.

Wijnfles

Doorlaatbaarheid

De plastic fles doet qua eigenschappen bovendien niet onder voor een glazen wijnfles, zegt Bodega Matarromera. Volgens de producent leidt een inwendige coating met siliciumoxide ertoe dat er geen zuurstof in de fles komt. Zo moet de coating, net als een glazen wijnfles, de smaak van de wijn behouden.

De Spaanse wijnproducent ontwikkelde de duurzamere wijnfles in samenwerking met Aimplas, een Spaans technologiecentrum voor plastics. Het project kreeg financiering van het EEA Grants-programma, gefinancierd door Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Spaanse ministerie van Wetenschap en Innovatie.

Nieuwe markten aanboren

Volgens Bodega Matarromera ligt de ontwikkeling van de wijnfles in lijn met zijn ambitie om duurzaam te ondernemen. De producent denkt hiermee te kunnen inspelen op de vraag van consumenten naar duurzame producten en zo nieuwe markten te kunnen aanboren.

Het bedrijf zegt hierbij te mikken op de Noordse landen, met in het bijzonder de Scandinavische luchtvaartmaatschappijen. Het materiaal kan gewichtsbesparing opleveren bij vluchten.

Bron: Aimplas |  Foto’s: Aimplas (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)