02-05-2016 10:24 | Door: Chris Thijssen

The Sustainability Consortium (TSC) en Questionmark werken samen om het meten van de duurzaamheid van consumentenproducten te harmoniseren. Hiermee willen de organisaties de verduurzaming van productieketens versnellen.

Als onderdeel van de samenwerking gaat Questionmark, dat consumenten via een app informeert over de duurzaamheid van producten, de wereldwijd gestandaardiseerde vragenlijsten van TSC integreren in zijn eigen meetinstrument.

TSC is een wereldwijde samenwerking van universiteiten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wageningen UR coördineert de Europese activiteiten van het consortium, waarbij onder meer Ahold en Unilever zijn aangesloten.

Het consortium ontwikkelde een wetenschappelijk en wereldwijd geharmoniseerd meetinstrument, dat wordt gebruikt om informatie over duurzaamheid van consumentenproducten uit te wisselen en vergelijkbaar te maken.

Motivatie voor bedrijven

Volgens TSC is Questionmark wereldwijd de eerste die het instrument inzet om consumenten te helpen bij het maken van bewustere keuzes.

“De samenwerking tussen Questionmark en TSC betekent dat bedrijven minder last gaan hebben van de vele verschillende vragenlijsten over de duurzaamheid van hun productieprocessen”, zegt Koen Boone, directeur Europa van TSC. Hij ziet daarnaast veel kansen voor het gebruik van het meetinstrument door consumenten.

“Als consumenten steeds bewuster boodschappen gaan doen, zullen bedrijven ook sterker gemotiveerd raken om hun producten te verduurzamen”, zegt Boone. “Bedrijven die al participeren in TSC geven afzonderlijk toestemming voor het gebruik van hun data voor dit doel en ik verwacht dat ze de voordelen van harmonisatie wel inzien.”

Bron: Questionmark | Foto: public domain