02-05-2016 14:03 | Door: Chris Thijssen

Het festival Welcome to the Village, dat in juli in Leeuwarden plaatsvindt, introduceert tijdens zijn komende editie een zogeheten ‘men only’-beleid. Dit betekent dat het festival uitsluitend vlees van mannelijke dieren serveert.

Welcome to the Village, een festival met de focus op muziek, voedsel en design, wil met het ‘men only’-menu de waarde van vlees van mannetjesdieren verhogen.

“Er wordt weinig (economische) waarde gegeven aan mannenvlees, waardoor er weinig markt voor te vinden is”, schrijft de festivalorganisatie in een nieuwsbericht. “De dieren worden daarom vergast, naar de mesterij gebracht of geëxporteerd. Dat is jammer, want het is superlekker vlees.”

Leghaantjes

Daarom koopt het festival stiertjes, leghaantjes en bokjes in, afkomstig van boeren uit de regio. De bokjes zijn fokbokken die niet meer in de industrie worden gebruikt omdat ze een mankement hebben. De leghaantjes komen van een boer die ervoor zorgt dat haantjes worden gegeten in plaats van dat ze op hun eerste levensdag worden gedood.  

Naast de verhoging van de waarde van mannetjesvlees, gaat de festivalorganisatie ook op andere manieren voedselverspilling tegen. Zo gebruiken koks op het festival onder meer ‘lelijke’ tomaten, die anders zouden worden weggegooid.

Bron: Welcome to the Village | Foto: FryskLab, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)