03-05-2016 12:19 | Door: Chris Thijssen

Veevoederproducent ForFarmers doet mee aan een onderzoek van Wageningen UR naar veilig en duurzaam gebruik van insecten als alternatieve bron van eiwit en vet.

Het doel van het onderzoeksproject is om veilig insecten te kweken met gebruik van afvalstromen uit supermarkten. Het gebruik van insecten in voeding voor dieren en mensen kan een duurzaam alternatief zijn voor andere bronnen van eiwit en vet.

Vooral als bepaalde supermarktproducten met een verstreken houdbaarheidsdatum in de toekomst gebruikt kunnen worden als insectenvoedsel, stelt ForFarmers.

Insecten in voeding

Het onderzoek van Wageningen UR heeft als doel de kwaliteit van insecten voor gebruik in voeding voor dieren en mensen te kunnen garanderen. Zo onderzoeken wetenschappers de mogelijke opbouw of uitscheiding van chemicaliën door insecten na het gebruik van nieuwe grondstoffen in insectenvoeding. 

ForFarmers levert hierbij naar eigen zeggen zijn kennis en ervaring op het gebied van voerbenutting.

Duurzame eiwitbron

Volgens het bedrijf kunnen insecten direct door mensen worden geconsumeerd of worden gebruikt als voedingsingrediënt. “Gezien het hoge gehalte aan eiwit en olie is dit vooral nuttig voor voeding voor jonge dieren”, stelt het bedrijf. “Dit kan leiden tot een zeer duurzame bron van eiwit van goede kwaliteit.”

Naast ForFarmers en Wageningen UR zijn ook de insectenproducenten Proti-Farm R&D, Protix Biosystems en Koppert Biological Systems betrokken.

Bron: ForFarmers | Foto: Open Grid Scheduler / Grid Engine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)