18-05-2016 09:51 | Door: Chris Thijssen

Starbucks introduceert een Corporate Sustainability Bond, waarmee de koffieretailer $ 500 mln wil ophalen. Het geld is bedoeld om de productieketen van koffie te verduurzamen.

Met de uitgifte van 10-jaarsobligaties met een rente van 2,45 procent wil Starbucks programma’s financieren die garanderen dat koffie op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier wordt geproduceerd en gedistribueerd.

Sustainability bonds worden gebruikt om projecten met een sociale en ecologische impact te financieren. Ze verschillen echter van green bonds, die uitsluitend zijn bedoeld voor de financiering van ecologische projecten.

Hogere gewasstabiliteit

Met de Corporate Sustainability Bond wil Starbucks zijn duurzaamheidsprogramma’s in het kader van de Eligible Sustainable Projects uitbreiden. Daarmee ondersteunt de koffieketen onder meer landbouwgemeenschappen om de invloed van klimaatverandering terug te dringen, gewasstabiliteit te verhogen en boerderijen duurzamer te maken.

“Koffie is de kern van ons bedrijf, en we streven ernaar door te gaan met financiële initiatieven die een positieve sociale en ecologische impact hebben op de productieketen van koffie, evenals op andere gebieden in ons bedrijf”, zegt Scott Maw, CFO van Starbucks. “De uitgifte van een obligatie gericht op duurzame inkoop laat zien dat duurzaamheid niet alleen een toevoeging, maar een integraal onderdeel van Starbucks is.”

Sustainable Coffee Challenge

De introductie van de Corporate Sustainability Bond volgt op eerdere inspanningen van Starbucks om de koffieketen te verduurzamen. Zo was in 2015 volgens Starbucks 99 procent van zijn 250 miljoen kilo ingekochte koffie gecertificeerd als ethisch verantwoord.

In hetzelfde jaar verbond het merk zich als een van de oprichtende leden aan de Sustainable Coffee Challenge. Deze organisatie heeft als doel van koffie een duurzaam agrarisch product te maken.

Bron: Starbucks | Foto: MATSUOKA Kohei, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)