01-06-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

The Ketchup Project gaat samen met Keniaanse boeren voedselverspilling tegen door tomaten te drogen en er ketchup van te maken. Met behulp van crowdfunding hoopt de start-up de ketchup binnenkort op de Nederlandse markt te brengen.

Volgens Anne Janssens, medeoprichter van The Ketchup Project, is de Keniaanse tomatenmarkt zeer grillig. Zo zou de prijs die boeren voor hun tomaten krijgen soms niet eens de transportkosten dekken en blijven de boeren vaak met overschotten zitten.

Omdat verse tomaten niet lang houdbaar zijn, wordt door deze problemen zo’n 40 procent van de Keniaanse tomatenoogst weggegooid. Zonde, vindt Janssens. Bovendien lopen boeren een groot deel van hun inkomsten mis.

Met haar collega’s bedacht ze in samenwerking met de boeren het plan om tomaten te drogen en er ketchup van te maken. Zo zijn de tomaten langer houdbaar.

Duurzaam transport

Daarnaast werkt de start-up aan een duurzame verwerking en transport. “Drogen van tomaten kost minder energie dan tomaten inkoken. We werken eraan om dat met behulp van notenschillen te doen, dus op basis van biomassa-energie. Het transport van de gedroogde tomaten is bovendien heel licht en veroorzaakt weinig uitstoot”, zegt Janssens.

Ook krijgen de inkomsten van de boeren een boost, stelt de medeoprichter. “Tomaten in de vorm van ketchup leveren de boeren twintig keer meer op dan de verkoop van verse tomaten aan de lokale markt.”

Biologische teelt

Janssens zegt daarnaast zorg te willen dragen voor wat er met de inkomsten gebeurt: “Daarvoor richten we in samenwerking met fair chain-organisaties programma’s in. Aan de voorkant is het een simpele, lekkere ketchup, maar er zit een krachtig gedachtegoed achter.”

The Ketchup Project richt zich samen met boeren op zaken als biologische teelt, maar bekijkt ook waar hun gemeenschappen nog meer behoefte aan hebben. “Dat doen we op drie vlakken: scholing, health care en housing”, legt Janssens uit. “We zoeken lokale partijen om ontwikkelingen op deze vlakken te realiseren.”

Crowdfunding

Om de ketchup op de markt te brengen, heeft The Ketchup Project minimaal € 10.000 nodig. Om die reden is de start-up via Oneplanetcrowd een crowdfundingcampagne gestart. Wanneer dit bedrag wordt binnengehaald, gaat The Ketchup Project van project naar product.

In dat geval gaat de start-up de ketchup voor alle crowdfunders maken. Daarnaast worden een merknaam en flesontwerp ontwikkeld. Kort daarna moet de ketchup ook in Nederlandse winkels komen te liggen.

Op 18 en 19 juni laat The Ketchup Project zijn ketchup voorproeven tijdens de NeighbourFood Market in Amsterdam.

Bron: The Ketchup Project | Foto: The Ketchup Project (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)