02-06-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

De onderneming Telson, die binnenkort een innovatieve garnalenpellerij in gebruik neemt, krijgt € 150.000 subsidie van de provincie Groningen voor de verwaarding van garnalendoppen.

De stof die in de doppen van Noordzeegarnalen zit, chitine, kan worden gebruikt bij het maken van verf en coatings, in de waterzuivering en in de medische industrie. Behalve Telson, zijn ook de bedrijven Dynaplak, Syncom, Biondd en de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (RuG) betrokken bij het onderzoek naar nieuwe toepassingen van de garnalendoppen.

Van Marokko naar Nederland

Het grootste deel van de garnalen die in de Noordzee worden gevangen, wordt vooralsnog met een koelwagen naar Marokko vervoerd. Daar worden de garnalen met de hand gepeld. Vervolgens worden de gepelde garnalen weer teruggebracht naar Nederland, waar ze worden verkocht. Wekelijks gaan er zo meer dan vijftien trucks met garnalen richting Noord-Afrika en terug.

De bedrijven Telson en GPC Kant vestigen zich aankomende zomer in een nieuw gebouw in Lauwersoog, waar een groot deel van de in Nederland gevangen garnalen machinaal worden gepeld. Door de garnalenpellerij naar Nederland te halen, kan brandstof worden bespaard en ligt de garnaal binnen een week op het bord van de consument.

Verwaarding garnalendoppen

Ook de garnalendoppen komen in Lauwersoog terecht. Dit levert volgens Telson nieuwe grondstoffen voor de regio op. In eerste instanatie gaat het om 50 ton per week. Op dit moment worden garnalendoppen als onder meer grondverbeteraar gebruikt. Daarnaast gebruiken verschillende merken de chitine uit de doppen voor het op duurzame wijze behandelen van kleding, zoals zijde en spijkerbroeken.

Met het geld van de provincie Groningen gaan de betrokken bedrijven en instellingen op zoek naar nieuwe toepassingen. De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Hiermee wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen.

Bron: Provincie Groningen | Foto: Quinn Dombrowski, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)