03-06-2016 16:45 | Door: Fitria Jelyta

Bidvest Deli XL bracht onlangs een duurzaamheidsverslag uit waarin de horecagroothandel ambities heeft vastgesteld om volledig CO2-neutraal te opereren en volledige transparantie van de voedselketen te stimuleren.

In een uitzending van DuurzaamBV Radio vertelt Nadie Winde, MVO-manager bij Bidvest Deli XL, dat de horecagroothandel 54 procent van zijn inkoop heeft weten te verduurzamen. “Allereerst hebben we een assortiment met producten die op duurzaamheid zijn beoordeeld met een objectief keurmerk”, zegt ze.

“Aan de andere kant kijken we ook naar de voedselketen, en daar hebben we te maken met een grote groep leveranciers, waarvan we willen weten of ze duurzaam bezig zijn.” In 2015 heeft Bidvest Deli XL zich tot doel gesteld om 90 procent van het totale inkoopvolume bij duurzame leveranciers in te kopen. Dit percentage is volgens de MVO-manager nog niet behaald, doordat slechts 70 procent van het totale inkoopvolume in beeld is.

Meetsysteem

“We hebben ons inkoopvolume nog niet helemaal in kaart”, zegt Winde. “Het blijkt een moeilijke klus te zijn. We willen het verhaal van onze leveranciers volledig aanhoren en precies weten wat zij doen op het gebied van duurzaamheid en dat bereiken we niet door een kort lijstje met onderwerpen af te strepen.”

Op dit moment is Bidvest Deli XL nog bezig om een volledig beeld te krijgen van de duurzame prestaties van zijn leveranciers. Dit doet het concern onder meer door gebruik te maken van een MVO-meetsysteem, waarmee het bedrijf de leveranciers met elkaar kan vergelijken op het gebied van duurzaamheid.

Hiervoor worden de leveranciers ingedeeld in vier categorieën: Duurzame koploper, Goed op weg, Onder het gemiddelde en Niet bezig met verduurzaming. Daarnaast zegt Bidvest Deli XL de leveranciers te stimuleren om hun praktijken verder te verduurzamen.

CO2-neutraal vervoer

Naast duurzame inkoop te stimuleren, meldt Bidvest Deli XL in het duurzaamheidsverslag vijf hybride vrachtauto’s te gebruiken in de binnensteden van Groningen, Amsterdam, Meppel, Schiedam en Drachten. Met de ondertekening Green Deal Zero Emission heeft Bidvest Deli XL zich tot doel gesteld om in 2025 CO2-neutraal vervoer in de binnensteden te realiseren. 

Foto: LID, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)