09-06-2016 07:43 | Door: Chris Thijssen

Barry Callebaut, een van de grootste chocoladeproducten ter wereld, en The Sustainable Trade Initiative (IDH) werken samen om de duurzaamheid van de cacaosector te verhogen.

Als onderdeel van de samenwerking test de Zwitserse producent Barry Callebaut een duurzaam cacaosysteem in Ivoorkust. Dat doet het bedrijf in samenwerking met de Wild Chimpanzee Foundation en het Ivoriaanse bosagentschap Sodefor.

Het systeem moet balanceren tussen winstgevende cacaoproductie en bosbehoud door boeren te ondersteunen bij het verhogen van hun productiviteit en het verbeteren van de agroforestry, terwijl de lokale bevolking bewust wordt gemaakt van bosbescherming.

Hoogwaardige prestatiemetingen

Daarnaast heeft de samenwerking met IDH als doel 60.000 cacaoboeren te laten investeren in hun langetermijnproductie. De twee partners ontwikkelen onder meer een financieringsoplossing voor deze cacaoboeren.

Verder implementeren de organisaties in samenwerken met de organisatie Utz een impactevaluatiestrategie om betrouwbare, hoogwaardige prestatiemetingen van agrarische data en efficiënt management van duurzame agrarische activiteiten mogelijk te maken.

Deze aanpak is onder meer gebaseerd op de Common Data Collection and Management Protocol (CDCMP), dat trainingen op het gebied van beoordelaars, data-entry en management biedt. Daarnaast is de aanpak gebaseerd op data-analyses van de boeren- en bedrijfsactiviteiten.

‘Drijver voor impact’

Barry Callebaut en IDH werken verder aan de ontwikkeling van gendergelijkheid en een voedingsstrategie voor cacaogemeenschappen.

“We zijn er trots op samen te werken met IDH, een wereldwijde leider op het gebied van duurzame innovaties voor de productieketen, om professionele en duurzame cacaoteelt te promoten”, zegt Antoine de Saint-Affrique, CEO van Barry Callebaut.

“Dit innovatieve partnerschap is een drijver voor de implementatie en impact van onze duurzame cacao-initiatieven. Duurzaamheid zit in de kern van ons businessmodel en onze waarden.”

Bron: Barry Callebaut | Foto: The Barry Callebaut Group